17 Haz 2010

HAVUÇLU KEK EFSANESİ :)

İçindekiler

3 su b. un
1 paket kabartma tozu
1 paket karbonat
1 paket vanilya
1su b. toz şeker
2 çorba k. tarçın
1 tutam tuz

4 yumurta
2 çay b. sıvı yağ
1 su b. süt
2 çorba k. limon suyu

1 avuç kuru üzüm
1 su b. iri parçalr halinde ceviz
750gr havuç

Öncelikle kekin yapım aşamasının yaklaşık 2 gün sürdüğünü ve buna değdiğni belirtmekte fayda görüyorum :)
Havuçalrı rendeleyip sularını süzdükten sonra  bir gece buzlukta bekletiyoruz.Eğer önceden rendeleyip havuçları buzlukta tutarsanız keki yapmak istediğinizde yapım süresi bir güne inecektir.
Ertesi gün donmuş havuçları bir süzgece alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletiyoruz. Böylelikle hücre duvarları patlayan havucun tüm suyu dışarı atılacak ve kekimizin kıvamını sulandırmayacaktır.
İşlemlerin bundan sonraki kısmı çok basitleşiyor:)
Fırını 150 dercede ısıtalım. Sütün içerisine limon suyunu ekleyerek karıştırıp bir kenrada bekletiyoruz.
Kekimizin malzemesi çok olacağından   geniş bir kap kullanmanızı öneririm.Öncelikle ilk sütünda yazılı olan tüm kuru malzeme  birbirine iyice karıştırılır. Ardından ikinci sütündaki tüm sıvı malzeme eklenerek  malzemelerin birbirine karışması sağlanır.Son olarak ceviz,kuru üzüm ve elimizle sıkarak tüm suyunu süzdüğümüz havucu karışıma ekleyerek güzel bir kek karışımı elde etmiş oluruz. Yağlanmış büyük bir kek kalıbına karışımı döktükten sonra 1 saat  ile 1 saat 15 dk arasında 150 derecede kekimizi kontrol ederek pişiriyoruz.Ortasına kürdan batırıp çıkararak kürdan temiz ise piştiğini anlayabiliriz.Kekin her tarafı piştikten sonra keki oda sıcaklığında dinlenmeye bırakıyoruz kek soğuduktan sonra aliminyum folyo ile sarıp bir gece buzdolabında bekletiyoruz. İkinci günün sonunda göreceksinizki tüm bu beklemeye karşın elinizde içi ıslak,tarçın ve ceviz koklu,her yanında bolca havuç bulunan bir kekiniz olmuş. Afiyet olsun ..... :)

10 yorum:

  1. Hücre duvarları patlayan? Gördüğüm en biyolojik tarif, hem yapan hem yazan ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. 1. Havuçlıu, cevizli, tarçınlı ve bence içine daha biiii sürü malzeme girebilecek "Havuçlu Kek" her zaman efsane :)
    2. Bu tarifi deneyeceğimi farklı görünüyor..Sonuçtan haberdar ederim :)
    3. Sayfada gördükleri mizi sen mi yapıyorsun? Yoksa sadece resimleryip tarif mi veriyorsun?

    Sevgiler,
    Bettra

    YanıtlaSil
  3. İlginiz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.
    Blogta ki tüm tarifler benim tarafımdan yapılıp resimlenmiştir.Kesinlikle başka kişilerin emekleri burada istismar edilmeyecektir.

    Kekinizin sonucunu merakla bekliyorum.Şimdiden afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Bu arada ben Betül demem gerektiğine karar verdim, SSL ve Oyun'dan :)
    Tariflerin tarafından yapılıyor olması çok hoş :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar...Keki denedim.Ama önce şunu sormak istiyorum.Limonu süte katmamızın maksadı ne.
    Kek dediğiniz gibi içi ıslak gibi.Yiyen arkadaşlar neden bunun içi ıslak dedi:))
    İkinci denediğim tarif.Ve galiba ben havuçlu keki sevmiyorum.Ama havuçlu keki sevenler için başarılı bir tarif.Bizimkiler beğendiğine göre...Bu arada tarçın miktarı fazla gibi görünsede anca kokusunu veriyor bilginize...Tarifiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Öncelikle tarifimi denediğiniz için teşekkürler.
    Süt ve limon birleştiğinde peynir etkisi yaratır.Limon sütü kesiceğinden bu etki oluşur bu da kekin içerisinde güzel kremamsı bir kıvam yaratır...
    Keki sevmemenizin sebebi sadece ıslak olmasıysa kek fırından çıkıp oda sıcaklığına geldiğinde de afiyetle yiyebilirsiniz:)
    Islaklık oluşması için bir gece bekletiyorum böylelikle tüm nem ve havuçlardaki su içeri akmış oluyor.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Keki sevmememin sebebi sanırım havuç ve cevizle alâkalı...Biraz meyvalı şeylere yatkınım.Mesela karaorman kekini bayılarak yemiştim.İçinde vişne olduğu için:)) Bu arada bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Peki havucu bu kadar işleme tabi tutmak keke kattığı tat olarak değişiklik yaparmı? Mesela ben barbunyayı bir kez haşlayıp o kara suyunu dökmediğimde daha leziz oluyor.Ama gaz yapıyor diye ön haşlama yapıp suyunu döktüğümde aynı lezzeti alamıyorum...
    Son bir şey daha.Uzman Tvde birkaç videonuzu izledim...Gerçekten eğitici olmuş.Anlatımınızda çok güzel.Diyebilirim ki para verip gittiğim kurstan daha çok şey katıyor.Bunun içinde başarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Güzel övgüleriniz için teşekkür ederim.
    Elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum.
    Havuç meselesine dönücek olursam,normal havuçlu keklerde havuç miktarı çok azdır çünkü havuç pişme esnasında sürekli su bırakacağından kekin kıvamını bozar.O kekleri kestiğinizde havuçları arayıp bulmak gerekir :)
    Bu tarifte ise suyunu sıkarak lezzetini bir miktar kaybetmemize rağmen o kadar yoğun havuç kullanıyoruz ki o da açığı kapatıyor.
    Başka tariflerimi de denerseniz yine tecrübelerinizi yazmanızı rica ediyorum.
    sevgiler...

    YanıtlaSil