28 Eyl 2010

KAYISI KREMALI PROFİTEROL BY FERRO

Profiterol hamuru :

125 ml.süt
200 ml. su
1 çay k. şeker
1/2 çay k. tuz
100 gr. margarin
150 gr. un
4 yumurta

Kayısı kreması :

500 ml. süt
40 gr. un
30 gr. nişasta
2 yumurta sarısı
80 gr. şeker
1 paket vanilya
10 adet kuru kayısı

Üzeri için:
150 gr. bitter çikolata

Fırını 200 derecede ısıtın.
Büyük bir fırın tepsisinin altına yağlı kağıt yerleştirin.
Bir tencerede su,süt,tuz ve şekeri ısıtın.Şeker eriyince margarini de ekleyip kısık ateşte margarin iyice eriyip kaynama noktasına gelene kadar ısıtmaya devam edin.
Elenmiş unu yavaşça sıvı karışıma ekleyin.Tahta kaşık yardımı ile sürekli ve hızla karıştırarak koyu bir hamur kıvamı elde edin.Hamuru başka bir karıştırma kabına aktarın.
Yumurtaları hafifçe çatal yardımı ile çırpın ama köpürtmemeye özen gösterin.
Her seferinde yarım yumurta  ekler gibi azar azar yumurtayı sıcak hamura yedirin.Bu işlem zor ve yorucu  fakat mutlaka tahta kaşık kullanın ve her seferinde koyduğunuz yumurta tamamen emilmeden yumurta eklemeyin.İşlem sonunda yoğun,içerisinde bol miktarda hava olan akıcı bir profiterol hamuru elde etmiş olduk.
Yağlı kağıt üzerine sıkma torbası ile ceviz büyüklüğünde parçalar sıkalım ve aralarınde 1.5 cm kadar boşluk olsun.Eğer sivri kısımlar kaldıysa parmağınıza suya batırp o kısımları geriye ittirin aksi takdirde yanıcaktır.
20-25 dk. kadar üzerleri kızarıncaya kadar profiterolleri pişirin ve çıkarıp soğumaya bırakın.

Profiteroller fırında pişerken kremayı hazırlayabilirsiniz.Kayısıları blendır yardımı yada mutfak robotu ile kıyarak püre haline getirin.
Sütü kaynatın.Yumurta sarıları,şeker,un ve nişastayı başka bir kapta çırpın.Sütü yavaşça bu karışıma yedirin.
Sonrasında tekrar karışımı tencereye alarak muhallebi kıavmı alıncaya kadar çırparak pişirin.Piştikten sonra içerisine vanilya ve kayısıları ekleyip ocaktan alın.Kremanın üzerine streç folyo ile örterek kabuk tutmasını engelleyin.Streç folyoyu kabın kenarına değil doğrudan kremaya temas edicek şekilde örtün.

Krema ve profiteroller soğuduktan sonra kremayı sıkma torbası yardımı ile profiterollere doldurun eğer ki sıkma torbanız yoksa profiterolleri bıçak yardımı ile sandviç gibi açıp kremayı çay kaşığı yardımı ile bolca koyun.
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.Eriyen çikolatayı fırça yardımı ile profiterollerin üzerine sürüp servise hazır hale getirebilirsiniz.Biraz zor fakat yemesi çok keyifli olan profiteroller için şimdiden afiyet olsunnnnn :)

5 yorum:

  1. Ferhat Bey, bu tarifiniz Afrika sicagini (cikolata )Anadolu günesini (kayisi)ve Istambul zarafetini (Ferhat Bey) harmanlamis kendinde.
    Mutfak tadilatimiz bitince hemn deniyecegim.
    Sonrada kamanci esliginde sevgili kocama ikaram edecegim .
    Tabii esim cay tiryakisi olduguna ben bir degisiklik yaparak ,kremada süt yerine koyu cay kullancagim . ha-ha-ha :)))
    Yaraticiliklarda kalin efendim :)))
    ÖPTÜM : Ayfet

    YanıtlaSil
  2. bu güzel yorum için teşekkür ederim :)

    koyu çay ile benim kremayı pek kafada toparlayamadım olursa bir resim görmek isterim :)

    kemancıya selamlar :)

    YanıtlaSil
  3. ımmm süper görünüyo bu ya

    YanıtlaSil
  4. =)) Denedim bu tarifi ve tarifi verenden olsa gerek harika oldu :))

    YanıtlaSil