28 May 2010

ŞEFTALİLİ TART

İçindekiler                             

hamuru için :

250 gr. un
50   gr. pudra şekeri
125 gr. soğuk tereyağ ya da margarin
 limon kabuğu rendesi
1 yumurta
2-3 çorba k. soğuk süt
1 tutam tuz

üzeri için:
1 kg. şeftali
2 su b. toz şeker
50 gr. tereyağı
pudra şekeri



Tart hamurunu hazırlarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta herşeyin soğuk olmasıdır.Hatta malzemeyi karıştırmadan önce ellerimizi soğuk suda tutabiliriz. Hamuru yaparken çok hızlı hareket etmeliyiz.
Un,tuz ve pudra şekerini eleyip ortasını açıyoruz. Tereyağını küçük küpler halinde içerisene bırakıp hızlıca elimizle yoğuruyoruz ortaya kırıntı şeklinde bir hamur çıkacak.Bir kapta yumurta,soğuk süt ve limon kabuğu rendesini çırpıyoruz.Kırıntı görnümündeki hamura bu karışımı azar azar elimizle yediriyoruz.Sert bir kıvam alması gereken hamurmuz oluşumunu tamamladıysa yumurtalı karışımdan daha fazla eklememize gerek yok demektir. Hamuru fazla yoğurmadan toparlayıp üzerine biraz un serpip streç folyoyla sarıp 1 saatliğine buzdolabına kaldırıyoruz.
Şeftalileri soyup eşit ve düzgün parçalar halinde doğrayıp şekerle birlikte kısık ateşte şeftaliler dağılmadan reçel kıvamı alıncaya kadar pişiriyoruz.Bu işlem yaklaşık 30-35 dk sürebilir.Ocağın altını kapatır kapatmaz tereyağını şeftalilere ekleyip dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamur dinlendikten sonra fazla yoğurmadan merdane yardımı ile yarım cm. kalınlığında açıyoruz. Tereyağ ile yağlanmış tart kalıbımızın üzerine hamuru yerleştiriyoruz.Hamur bir parça kadar artıcaktır onu hemen buzdolabına koyup saklayalım;) Hamurun kabarmaması için tabanına çatal yerdımı ile delikler açtıktan sonra üzerine yağlı kağıt yerleştirip içerisine 1 bardak kadar herhangi bir sert bakliyat(fasulye,nohut vs.)koyabilirsiniz.Önceden ısıtlmış 200 derecelik fırında 20 dk. pişirilen tart hamurunun üzerinden kağıdı ve fasulyeleri kaldırılıp  10 dk. daha pişirilir.
Şeftali parçaları tüm sosuyla birlikte tartın içerisine konur.Eğer hamur arttıysa üzerine şeritler kesip tartı süsleyebilirsiniz.Son olarak tartın bütünleşmesi ve kızarması için 10-15 dk daha fırında pişirilir.Tart biraz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilip hazır hale getirilir.
 Sıcak tart ve vanilyalı dondurma kombinasyonuna kim hayır diyebilirki :)))

5 yorum:

  1. eline sağlık, muhteşem görünüyor;)

    YanıtlaSil
  2. Bugün denedim çok güzel oldu gerçi şekil bu kadar güzel olmadı :))
    birazda yandı benimkisi , sanki 2 kere fırına atmak tartı çok oldu sanırım , elimi de yaktım ama tadı cidden şahane oldu kiii, ben normalde tatlı seven biri değilim ama bu süper oldu:)))
    çok tşkler, bu arada blogumda paylaşıyorum , senden aldığımı yazdım:))

    YanıtlaSil
  3. denemiş olduğun için çok sevindim.Fırınların ısılarına göre göz kararı da birazcık etkili oluyor.elin için geçmiş olsun.çok teşekkür ederim tekrar afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  4. saol :)
    düşündüm taşındım ,sanırım kenarları hamurun ortalara göre daha ince olduğundan sadece kenarları yandı biraz, hamurun kalınlığını eşit ayarlamak gerek , 2.sefer daha başarılı olacağımı umuyorum :))
    tşkler tarif için...

    YanıtlaSil