16 Kas 2010

ELMALI KADAYIF KAFESLERİ



500 gr. tel kadayıf
1 çay b. sıvı yağ
50 gr. tereyağ

iç harç,
5 adet elma
3 çorba k. toz şeker
1 su b. ceviz
1/2 su b. kuru üzüm
2 çorba k. tarçın
1 çorba k. tereyağ

şerbet,
3 su b. su
2 1/2 su b. şeker
1 dilim limon




Bayrımın ilk günü alternatif bir tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.Hem hafif hem de misafirlerin tatlının adını duyduklarında "biz çok yedik laflarını" içlerinde saklayacakları bir tatlı.Şimdiden baklava vs. gibi tatlıları hazırlamış olabilirsiniz fakat henüz hazırlamadıysanız ya da bayramın son günlerinde tatlı biterse bu tarifi kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Öncelikle iç harcı hazırlamalısınız.Elmaları soyup rendeleyin,şeker ve tereyağ ile orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Kuru üzümleri mutfak robotunda püre haline getirin.Pişmiş elmarın üzerine püre üzümleri,iri parçalar halinde kırılmış cevizleri,tarçını ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

Su,şeker ve limonu bir tencereye koyup kısık ateşte hafif koyu bir kıvam alana kadar kayanatın.

Sıvı yağ ve tereyağını bir kapta hafifçe ısıtıp karıştırın.Fırını 180 derecede ısıtın.Fırın tepsisini yağ karışımıyla yağlayıp hazır hale getirin.Küçük yuvarlak bir kap yardımıyla kafeslerimiz yapmaya başlayabiliriz.Kadayıfları genişçe bir kaba alıp yağ yardımıyla ince ince ayrılmasını sağlayın.Minik kabın içerisini yağlayın ve kadayıfları uzun uçları dışarıda kalıcak şekilde kabın içerisine yayın tam ortasına bir çorba kaşığı elmalı harçtan koyup kenarlarını üstüne kapatıp tepsiye ters şekilde yerleştirin.Bu işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayın.Burdaki püf noktası kadayıflarınızın taze ve nemli bir yapıya sahip olmasıdır.Bu nedenle kadıyıfların kurumasına izin vermeden bolca yağlayın ve işlemi olabildiğince hızlı tekrarlayın.Kafeslerimizi 180 derecede 30-45 dk. arasında her tarafları eşit derecede kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarttığınız kafeslerin ilk sıcaklığı gittikten sonra (2 dk.) ılık şerbeti hepsinin üzerine yavaş ve eşit bir şekilde paylaştırın.
Tatlımız hazırrrrr :) Tarif bana ait diye söylemiyorum ama cidden çok hafif ve farklı bir lezzet oldu :)Şimdiden afiyet olsunnnnnnnn iyi bayramlar .........

 

2 yorum:

  1. bu tarifinizi master chef programında izlemiştim.siz muhteşem bir aşçısınız.programdaki favorimizdiniz keza bizler için kazanan da sizsiniz.uzman tv sayesinde videolu paylaşımlarınız müthiş bir fikir olmuş.lütfen bizi tariflerinizden ve püf noktalarınızdan bırakmayın.
    bu tatlı tek kelimeyle muhteşem. ellerinize sağlık...
    Sağlıcakla

    YanıtlaSil
  2. tariflerinizden ve püf noktalardan mahrum bırakmayın demek istemiştim :)

    YanıtlaSil