16 Ağu 2010

PATLICAN DİP SOS (AUBERGINE CAVIAR)

İçindekiler,

2 adet patlıcan
2 diş sarımsak
75 ml krema
1/2 limonun suyu
zeytinyağı
tuz,karabiber,kekik





Patlıcanları ortadan ikiye ayıralım.Keskin ve ince bir bıçakla her iki yöne doğru çapraz kesikler oluşturalım.Burada dikkat edilmesi gereken nokta kabukları delmemek.Sarımsakları soyup ikiye bölelim.patlıcanların içlerini sarımsakla iyice ovalım.Ardından tuz ve karabiberle ovma işlemini tekrarlayalım.Sarımsakları kesiklerin arasına sıkıştırın,kekik serptikten sonra üzerlerine az miktarda zeytinyağ gezdirdiğimiz patlıcanları karşılklı olarak birleştirip eski halini almasını sağlıyoruz. Patlıcanları ayrı ayrı aliminyum folyoya sıkıca sarıp 180 derecelik fırında 20-30 dk yumuşayıncaya kadar pişiryoruz.İyice yumuşayan patlıcanları dikkatlice açıp iç kısmını kaşık yardımıyla kolayca bir kesme tahtası üzerine çıkaralım.Büyük bir bıçak yardımı ile malzemeyi püre kıvamına gelinceye kadar kıyalım.Yapışmaz bir tavada 3-4 çorba k. kadar zeytinyağını ısıtıp patlıcan püremizi içerisine ekleyelim ve görünürdeki tüm su buharlaşıncaya kadar soteleyelim.Kremayı ekleyip 1-2 dk. kıvam almasını bekledikten sonra ateşten aldığımız sosa limon suyunu ekleyin.Son olarak bir miktar daha tuz ve k.biber ekleyerek lezzetini dengeleyin.Oda sıcaklığına gelen sosu 1-2 gün buzdolabında beklettikten sonra meze olarak,dip sos olarak ya da dilediğiniz her şeyde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz.Sos,hava almayan bir kapta bir hafta kadar  buzdolabında rahatça saklanabilir afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder