15 Ağu 2011

TART TATİN



tart hamuru için,                                                          üzeri için,
      
250 gr. un                                                                    6-7 adet aynı boy sert yeşil elma
50 gr. pudra şekeri                                                       2 su b. toz şeker
125 gr. tuzsuz tereyağ                                                 3/4 su b. tereyağ
1 adet yumurta




Güzel bir pazar gününün üzerine evde daha önce bu kadar lezzetlisini yemediğim bir tart yaptım ve bunu sizlerle de paylaşmak istedim :) Bu tarifi uygularken çok dikkatli olmanızı önemle rica ediyorum.Sıcak karamel dikkatsizliğiniz sonucu elinizi yakabilir.Ama korkucak bir şey yok dikkatli olursanız kolaylıkla bu tarifi yapıcağınıza inanıyorum :)

Tart hamurunu yaparak işe başlayın. Tart hamuru için ellerinizin ve tereyağın soğuk olmasında fayda var.Elenmiş un ve pudra şekeri ile tereyağı kırıntı halini alana kadar parmak uçlarınızla karıştırın.Yumurtayı çırpıp bu karışıma yavaşça yedirin hamurunuz toparlandığı ana yumurta eklemeyi bırakabilirsiniz.Pürüzsüz bir hamur elde ettikten sonra streç folyoya sarıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Elmalarınızı soyun tabanları düz olucak şekilde dörde bölün ve hepsinin eşit boyda olmasına özen gösterin.Elmalarınız beklerken bir miktar kararabilir hiç bir mahsuru yok.

Tartı yapıcağınız tepsi ya da büyük bir tava olabilir hem ocağın ısısına dayanıklı hem de fırına girebiliyor olamalı. Ben orta boy bir metal fırın tepsisi kullnadım.

Tepsiyi ocağın üzerine koyun öncelikle tereyağını içerisinde eritin. Tepsiyi sürekli çevirerek yakmamaya özen gösterin. Şekeri de ilave ettikten sonra takta bir kaşık yardımı ile karamel yapımına başlayabilirsiniz.Şekerin bölgesel olarak aşırı yanmasına izin vermeden karıştırın. Karemelin oluşumunu şöyle takip edebilirsiniz.Öncelikle renk alıcaktır,şeker erimeye başlayıp yağdan kurtulucak ve sonrasında yağı tekrar bünyesine alıp minik baloncuklar gördüğünüzde karameliniz hazır demektir.


Bu esnada fırınınızı 220 derece ısıtın.

Elmaların düz tarafları tabana ve sırtsırta gelicek şekilde ellerinize dikkat ederek sıcak karamel dolu tepsiye diziniz.  Hamuru bir miktar un yardımı ile tepsi genişliğinde açıp elmalrın üzerine bırakın.Fazla gelen kısımları bıçağın tersi ile elmalerın yanlarına doğru ittirin.
Sıcak fırında tart renk alıncaya kadar 30-35 dk pişirin.


Tartınızı fırından çıkardıktan sonra bıçak yardımı ile kenarlarını kurtarın. Oda ısısında en az 1 saat bekletin. Bu esnada elmarın reçelsi dokusu kendini toparlıyacaktır. Sonrasında dikkatlice tepsinizi bir servis tabağına ters çevirin. Veeeee karşınızdaki manzara inanılmaz isterseniz ılık  ya da soğuk olarak tatlıyı servis edebilirsiniz.Afiyet olsun...... :)



7 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor, fotoğraflara bakarken bile burnuma kokusu geldi resmen :) ellerinize sağlık!

    bir de blogunuzda "ara" butonu bulamadım bu nedenle zaten tarif var mı bilemiyorum ama flan tart (tarte au flanc) tarifi verebilir misiniz? eğer zaten sitede varsa link de olabilir... teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blog'ta arama formu olsada pek kullanışlı değil, yani aramalarda pek iyi sonuç vermiyor ama kategori sitemi olsa blog ziyaretçileri okudukları tarifle ilgili diğer tariflere de kolayca ulaşabilirler.

      içerik olarak güzel bir blog tabi birazda tasarım ve işlevsellik açısından, elden geçirilirse dört dörtlük bir site olur..

      Sil
  2. uzman tv de et sote tarifi ararken tesadüfen rastladım size:)
    restoranlarda ahçı fila olduğunuzu düşündüm başta sizi izlerken..
    daha sonra blog yazarı ibaresini görünce şaşırdım:)
    bi gezinti yapayım dedim bloğunuzda...
    hep bayanlar blog yazarı olacak değil ya, değil mi ama:))
    anlatımlarınızdaki detaylar çok hoş...

    tebrikler...

    YanıtlaSil
  3. az önce uzman tv de kısır tarifine baktım ve blogunu kapatmıştı ama pff diye bir bakayım dedim,açık gördüğüme sevindim:)
    tart çok severim ama hiç denemedim bunu mutlaka yapıcam,ellerine sağlık^^

    YanıtlaSil
  4. Ferhat bey, merhaba uzman tv de buldum once sizi sonra masterchef fen gordum simdide melekde.Basarilarinizi devamini dilerim.Lutfen tariflere devam.gulsah.Oxfordshire.uk

    YanıtlaSil
  5. Bu çok güzel bir tarif,hata yabancı kanalda çok aranan bir tarif .BRAVO

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    YanıtlaSil