7 Ara 2010

BROWNİE

320 gr. bitter çikolata
125 gr. tuzsuz tereyağ
25-30 gr. kakao
1çay k. granül kahve

3 yumurta
1.5 su b. toz şeker
1 paket vanilin
1/2 çay k. tuz
1  su b. un
1 su b. ceviz

İlk olarak fırını 180 derecede ısıtın. Dikdörtgen ya da kare bir tepsiyi yağlayın üzerinede kenarlardan yükselecek şekilde yağlı kağıt serin.

Benmari usulü  tereyağ ve çikolatayı birlikte eritin. Sıvı hal almaya başlayınca kahve ve kakaoyu da ekleyip pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştırıp. Karışımı ılınmaya bırakın.

Yumurtaları şekerle köpürtün.İçerisine vanilya ve tuzu da ekledikten sonra çikolatalı karışımdan azar azar ekleyerek homojon bir hal alıncaya kadar spatula ile karıştırın.Ardından azar azar unu ekleyin kıvam koyu akışkan bir hal aldıysa unun  tamamını eklemenize gerek yok.Ortam ısısı un miktarında etkili olucaktır.
Son olarak cevizleri elinizde parçalayarak içerisine ekleyip karıştırın.

Karışımı tepsiye döküp üzerini spatula ile düzleyip her  yere eşit dağılmasını sağlayın.
180 derecedeki fırında min. 25 dk maks. 30 dk brownieyi pişirin.İçini daha ıslak istiyorsanız 25 dk nın hemen sonunda çıkarmalısınız.Pişen brownieye bir  kürdan batırdığınızda kürdanın üzerine bir miktar kırıntı yapışmış ve hafif nemli bir görüntü görüyorsanız muhteşem birşeyeler yaptınız demektir :)

Oda sıcaklığında 30 dk. beklettikten sonra dilimleyip afiyetle yiyebilirsiniz.Dikkatli olun  bu brownie yi yedikten sonra başka hiç bir yerde brownie yememeye yemin edenler olabilir :)))

11 yorum:

  1. brownie yedim diyen herkes bir daha düşünsün bence, ferhat ın tarifini denemeyenler hemen ya kendinizi ya da sevgilinizi şımartın bu harikulade tatlıyla. Tabi benim kadar şanslıysanız şefin kendi ellerinden yapılmış olanını tadarsınız...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Brownie yapiminda kakao ve unun yerine keciboynuzu unu kullansak hem daha dogal hem de daha lezzetli bi tat elde etmez miyiz? yani kullaniminda herhangi bir sakincasi var mi sizce?
    tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. bu mukemmel surpriz lezzetlerle dolu bi kutu birinin alabilcegi en guzel hediye olurdu sanırım (:

    YanıtlaSil
  4. nihayet bu tarifi bugün denedim ve çok beğendim. fakat biraz fazla tatlı. insan doyasıya yiyemiyor. ama ağızdaki acıbadem kurabiyesini andıran hafif dişleri yapıştıran çıtırtılar çok iyiydi. hiç şekeri azaltmayı düşündün mü? daha doğrusu denedin mi? yada içerisine böyle hafif bir meyve aroması koymayı düşündün mü? çünkü ben ilk tattığımda keşke içine biraz limon kabuğu rendeleseydim diye düşündüm. ama bayacak derece şekerli olmasına rağmen 10 üzerinden 10 numara.

    YanıtlaSil
  5. sitenizi geç fark ettim ama olsun çok begendim hemennn deneyecegim bir tarif ;)

    YanıtlaSil
  6. tarifi bugün denedim. tarif sizin keşfinizse valla tebrik ediyorum ...

    YanıtlaSil
  7. yalnız biraz derin bi tepsiye koymak lazım sanırım.(ya da borcam) fırın tepsisinde incecik oluyor ve dolayısla pişince kıtır bir hal alıyor.

    YanıtlaSil
  8. bana da çok şekerli gibi geldi ki ben bu cümleyi pek zor kurarım :))) derin bir borcama koyduğum halde soğuduktan sonra üstü hafif kuru, ben mi beceremedim normalde de öyle mi bilemedim :/ onun dışında çok lezzetli ama! ^^

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. merhabalar ben bu tarifteki çikolataları etinin %70 kakaolu bitter çikolatısıyla denedim..kıvam şekil çok iyiydi ama o kadar ağır bir bitter kokusu ve o kadar ağır bi tadı vardı ki kokusu bile başımı ağrıttı ve tarifle birebir aynı şekilde yaptım..bu tarifi nasıl hafifletebiliriz? kullandığım çikolatayla mı alakalı bu durum? cevap yazarsanız sevinirim..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba browniede ki asil amac iyi bir cikolata kokusu ve tadi elde etmektir.Kullandiginiz malzeme bence cok iyi ve yogun bir tat ve koku olusumu cok normal.
    Eger beanmaride cikolata yanmadiysa sonuc dogaldir...
    Ama daha hafif olsun isterseniz cikolatanin yarisini sutlu cikolatayla degistirebilirsiniz.

    YanıtlaSil