28 May 2010

ŞEFTALİLİ TART

İçindekiler                             

hamuru için :

250 gr. un
50   gr. pudra şekeri
125 gr. soğuk tereyağ ya da margarin
 limon kabuğu rendesi
1 yumurta
2-3 çorba k. soğuk süt
1 tutam tuz

üzeri için:
1 kg. şeftali
2 su b. toz şeker
50 gr. tereyağı
pudra şekeri



Tart hamurunu hazırlarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta herşeyin soğuk olmasıdır.Hatta malzemeyi karıştırmadan önce ellerimizi soğuk suda tutabiliriz. Hamuru yaparken çok hızlı hareket etmeliyiz.
Un,tuz ve pudra şekerini eleyip ortasını açıyoruz. Tereyağını küçük küpler halinde içerisene bırakıp hızlıca elimizle yoğuruyoruz ortaya kırıntı şeklinde bir hamur çıkacak.Bir kapta yumurta,soğuk süt ve limon kabuğu rendesini çırpıyoruz.Kırıntı görnümündeki hamura bu karışımı azar azar elimizle yediriyoruz.Sert bir kıvam alması gereken hamurmuz oluşumunu tamamladıysa yumurtalı karışımdan daha fazla eklememize gerek yok demektir. Hamuru fazla yoğurmadan toparlayıp üzerine biraz un serpip streç folyoyla sarıp 1 saatliğine buzdolabına kaldırıyoruz.
Şeftalileri soyup eşit ve düzgün parçalar halinde doğrayıp şekerle birlikte kısık ateşte şeftaliler dağılmadan reçel kıvamı alıncaya kadar pişiriyoruz.Bu işlem yaklaşık 30-35 dk sürebilir.Ocağın altını kapatır kapatmaz tereyağını şeftalilere ekleyip dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamur dinlendikten sonra fazla yoğurmadan merdane yardımı ile yarım cm. kalınlığında açıyoruz. Tereyağ ile yağlanmış tart kalıbımızın üzerine hamuru yerleştiriyoruz.Hamur bir parça kadar artıcaktır onu hemen buzdolabına koyup saklayalım;) Hamurun kabarmaması için tabanına çatal yerdımı ile delikler açtıktan sonra üzerine yağlı kağıt yerleştirip içerisine 1 bardak kadar herhangi bir sert bakliyat(fasulye,nohut vs.)koyabilirsiniz.Önceden ısıtlmış 200 derecelik fırında 20 dk. pişirilen tart hamurunun üzerinden kağıdı ve fasulyeleri kaldırılıp  10 dk. daha pişirilir.
Şeftali parçaları tüm sosuyla birlikte tartın içerisine konur.Eğer hamur arttıysa üzerine şeritler kesip tartı süsleyebilirsiniz.Son olarak tartın bütünleşmesi ve kızarması için 10-15 dk daha fırında pişirilir.Tart biraz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilip hazır hale getirilir.
 Sıcak tart ve vanilyalı dondurma kombinasyonuna kim hayır diyebilirki :)))

27 May 2010

YOLİSA :)

İçindekiler(1 kase için) :

3 çorba k.süzme yoğurt
1 çorba k. yoğurt
1 çorba k. mayonez
1 adet orta boy salatalık
1 diş sarımsak
1/4 limon kabuğu ve suyu
2 çorba k. zeytinyağı
tuz,taze nane,taze kekik


Salatalık yıkandıktan sonra kabuğu soyulmadan 4 eşit uzun parçaya bölünür.Ortasındaki çekirdek kısmını bıçak yardımıyla tamamen çıkartıp çok küçük küpler halinde doğruyoruz.Aksi taktirde sulu bir dip sos ya da salata elde ederiz.Kasenin içerisinde salatalık,doğranmış sarımsak,taze baharatlar,tuz,limon suyu ve kabuğunu birlikte harmanlıyoruz.Üzerine yoğurtları ve mayonezi koyduktan sonra son olarak zeytin yağını ekleyip son bir kez pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırıyoruz.İsterseniz malzemeye ceviz de ekleyebilirsiniz.
Patates ve mısır cipsiyle süper olduğu gibi etlerin yanında da güzel bir refakatçidir benim yolisa'm :)

26 May 2010

FIRINDA HELLİMLİ SEBZE

İçindekiler (3 kişilik) :

1 adet patlıcan
1 adet patates
1 adet soğan
3 adet domates
4 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
500 gr. kültür mantarı
100 gr. hellim peyniri
taze nane,taze kekik,taze reyhan
zeytinyağı
tuz,karabiber,pulbiber

Patlıcanlar soyulup orta boy küpler halinde doğranıp tuzlu suya konur.Soğan hariç geriye kalan tüm malzeme eşit boylarda doğranır.
Büyük bir tencereye yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağı konduktan sonra içerisine piyazlık doğranmış soğanlar ve sarımsak birlikte konur.Soğanlar yüksek ateşte sürekli çevrilerek tüm suyundan kurtulup şeffaf bir hal alınca sırasıyla yeşil biber ve mantar eklenir.Mantarlar suyunu tam çekmeden içerisine süzülmüş patlıcan ve patates eklenir.Ocağın ısısı en yüksek hale getirilip bir kaç kez karıştırılıp mantarın suyunun tüm malzemeye temas etmesi sağlanır.Son olarak soyulmuş domatesleri de ekleyip ocağın altını kapatıyoruz.
Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
Tenceredeki sıcak karışıma hellim peyniri,taze otlar,tuz,karabiber ve pul biber ekliyoruz.
Isıya dayanıklı bir fırın kabına karışımı boşalttığımızda bir miktar suyun tepsinin tabanında olduğunu görüceksiniz eğer su yoksa yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tepsideki su bitip patatesler piştiğinde yemeğimiz hazır olmuş demektir.
Afiyet olsun :)


24 May 2010

AHUDUDU SUFLESİ


İçindekiler: (4 kişilik)
3 çorba k. ahududu marmelatı
150 ml. süt
100 ml. krema
1 çorba kaşığı un (dolu dolu)
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı toz şeker
2 yumurta beyazı

Sufle kapları için :
2 çorba kaşığı tereyağı
toz çikolata ya da toz şeker




Sufle kapları bir fırça yardımı ile yumuşamış tereyağı ile dikey çizgiler oluşturacak şekilde yağlanır.İçlerine toz çikolata ya da toz şeker serpilerek mantolama yapılır.Fazlalıklar da alındıktan sonra buzdolabına beklemesi için bırakılır.
Küçük bir sos tavası ya da tencereye süt ve krema birlikte kaynaması için konur. Yumurta sarıları ve şeker pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır bu karışıma un ve mısır nişastası da eklenir.Kaynamakta olan süt krema karışımı yumurtalı karışıma hızlıca çırpılarak eklenir. Bu karışım tekrar ocağa alınarak 2-3 dk krema kıvamı alıncaya kadar hızlıca çırpılır.Bunun sonucunda pürüzsüz ve katı bir krema (pasta kreması) elde ediyoruz.Kremanın içerisine marmelatı da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
Fırınımızı 190 derecede ısıtıyoruz.
Yumurta beyazlarını beyaz ve katı bir hal alıncaya kadar çırpıyoruz. Bu karışımın yarısını  kremamıza güzelce yediriyoruz.Kalan yarısını da yavaşça alttan üste doğru karıştırak sufle karışımımızı tamamlamış olduk (çok şükür :)).
Karışımı kapların tamamını dolduracak şekilde doldurup bir bez ya da havlu üstüne nazikçe vuruyoruz.Bir çay kaşığının sapının yardımıyla sufle kabının kenarını takip ederek ince bir hendek oluşturuyoruz. Son olarak fırınındaki suflelerin 10-12 dk tavana yükselişini seyrederek keyifmizi tamamlıyoruz.
Sıcak suflenizi canınız nasıl isterse mutlulukla tüketebilirsiniz afiyetle... :)

21 May 2010

"EBRU"LU KAŞAR SOSİS


İçindekiler :

Sosis
Kaşar
Ketçap,Mayonez,Hardal


 Sosislerin ortası karnıyarık gibi kesilir.İçleri rendelenmiş ya da küp şeklinde kesilmiş kaşar peyniriyle doldurulur. Fırının en üstüne koyup  kaşarlar renk değiştirene kadar pişirilir.
Sos için ben ketçap,mayonez,hardal ve ebru sanatı birikimimi kullandım.Sizler rahatınıza bakabilirsiniz :) İsterseniz acılı domates sos ve kızarmış patatesle güzel bir bira tabağı yapabilirsiniz.
Blog yavaş yavaş alkolik blog olma yolunda ilerliyor :)

RAKI DOSTU :)


İçindekiler :

5 domates
2 adet köz kırmızı biber
5 diş sarımsak
1 çorba k. biber salçası
1/2 çay bardağı zeytin yağı
150 gr. tam yağlı beyaz peynir (koyun,keçi ya da tulum)
1 su b. düvülmüş ceviz
tuz,karabiber,kekik,pulbiber,kimyon
BOL MİKTARDA KIZARMIŞ EKMEK



Biberler ayıklanıp ince doğranır.Domateslerin kabukları soyulup içindeki çekirdeklerden ve suyundan ayrılır. Geriye kalan domatesin etli kısmı ve sarımsaklar minik küpler halinde kesilir. Tavada zeytinyağı,sarımsak ve biberler yumuşak bir kıvam alıncaya kadar sotelenir. Domatesleri ekleyip pişmesine yakın  biber salçası eklenir.Salça iyice kavrulduktan sonra 3-4 kaşık domatesin suyundan eklenip sos kıvamı alması sağlanır.Bu esnada damak tadınıza göre hangi baharatlardan ne kadar istiyorsanız koyabilirsiniz. Tavayı soğumaya bırakıp genişçe bir kapta peynir bir çatal yardımıyla ezilir.Sosu peynirin üzerine döküp peynir iyice sosla bütünleşinceye kadar karıştırlır.Son olarak dövülmüş ceviz eklenir sevdiğiniz kıvam oluşuncaya kadar ceviz ekleyebilirsiniz. Sıcak kızarmış ekmeğe mezenizi sürüp yerken bir kez de kadehi Ferhat'ın sağlığına kaldırdınız mı afiyet olur :)

REVANİ



İçindekiler :

4 Yumurta
1 Su B. Toz Şeker
1 Çay B. İrmik
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
2 Su B. Un

Şerbet :

2 Su B. su
1.5 Su B. Toz Şeker
2 Damla Limon




Fırın 175 derecede ısıtılır.
Yumurta ve şeker ile birlikte pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır. Geriye kalan tüm kuru malzeme iyice karıştıştırlır. Yumurta ve şeker karışımına kuru malzeme elenerek yavaşça eklenir. Bir kaşık ya da spatula yardımı ile  nazikçe alttan yukarı doğru bir kaç kez karıştırıldıktan sonra yağlanmış ısıya dayanıklı cam bir kaba konur. Kap seçimini; revanin  ince ya da kalın nasıl olmasını istiyorsanız ona göre tercih edebilirsiniz. Fırında üzeri altın rengini alıncaya kadar ortalama 40-45 dk pişiriyoruz.
Fırında pişerken şerbet için su  ve şeker karışımını  2 damla limon ile birlikte kısık ateşte 15 dk kadar kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
Revani ılınıp oda sıcaklığına gelince oda sıcaklığındaki şerbetle birleştirip soğuması için buz dolabına alabilrsiniz ya da oda sıcaklığında dinlendirebilirsiniz.
Servis için ben dondurma kullandım onun yerine krem şanti,kaymak ,fındık,ceviz vs. kullanılabilir.
Afiyet olsunnnn.
 Not : Çok hızlı bitti diye üzülmeyin!!! Hemen yenisini yapın :)

EN HIZLI PİZZA !!!




İçindekiler ( 2 Kişilik):

2 adet lavaş
2 çorba k. acılı ketçap
50 gr. kaşar peyniri
üzeri için salam,sucuk,mısır vs.
karabiber
taze nane

Yapılışı:

 Fırın 200 derecede ısıtılır.
 Kaşar peyniri ve istenen tüm malzeme minik küpler halinde kesilir.
 Lavaşlar ortdan ikiye kesilip yağlı kağıt yayılmış bir tepisye konduktan sonra sıcak fırında  her iki yönü için 1- 2 dk. ısıtılır.Fırından çıkarılan lavaşların üstüne birer kaşık ketçap sürülüp karabiber serpilir ve malzemeler eklenip kaşar peyniri eriyinceye kadar yaklaşık 5 dk, fırının en üst ızgara kısmında pişirlir. Fırından çıkan sıcak pizzaların üstüne ince doğranmış taze nane eklenir. Afiyet olsun yemeden önce dolaptan birayı almayı unutmayın :)